Problemy jelitowe to dobry czas na wzbogacenie dotychczasowej diety w błonnik pokarmowy. Czym jest ta substancja? Możemy ją porównać do wspomagacza, który reguluje pracę ludzkiego układu pokarmowego. Sprawia on, że trawienie następuje łatwiej i zapobiega powstawaniu złogów w jelitach, co przyczyni się do ochrony przed powstawaniem komórek rakowych w okolicach układu pokarmowego. Jakie produkty zawierają błonnik. To co powinno szczególnie przykuwać naszą uwagę w przypadku poszukiwania błonnika to przede wszystkim owoce i warzywa.
Naturalne źródło błonnika pokarmowego to najlepsze rozwiązanie dla ludzi będących na tropie rozwiązania problemów z jelitami. Gramatura warzyw zawiera około 3% błonnika w całej swojej strukturze. Co za tym idzie dobrym pomysłem byłoby dołączenie podaży takich produktów jak ziemniaki, marchew, seler, a nawet rośliny strączkowe typu grochu i fasoli. Nie są to jednak jedyne źródła, w jakich doszukamy się pokaźnych ilości niezbędnego nam błonnika pokarmowego. Dobrym pomysłem będą również otręby wszelkiego rodzaju, czy to pszenne, żytnie, orkiszowe, jak i znane przez wszystkich owsiane.
Najnowsze komentarze